In 1988, in een dorp genaamd Rakal, werd ik geconfronteerd met een onomstotelijke realiteit die ik niet kon negeren

Acht jaar eerder waren mijn familie en ik verhuisd naar Oeganda, een land berucht om geweld en armoede.  In Kampala, Oeganda’s hoofdstad, stichtten wij een kerk waarvan we geloofden dat God haar zou gebruiken om hoop te herstellen in de stad en het land.

Het volk van Oeganda had zoveel doorstaan. Corrupte en onderdrukkende leiders hadden het land geregeerd en meedogenloze oorlogen gevoerd tegen de burgers. Toen zij klaar waren met hun slachtpartij, had dit aan bijna één miljoen mensen het leven gekost.

Ik werd meegenomen naar een bezoek aan een 79-jarige vrouw. Ze was moeder van 7 kinderen. Terwijl we door het bos van bananenbomen liepen achter haar kleine hut, begon ze de graven van haar man en 6 van haar kinderen aan te wijzen. AIDS had hen allemaal gedood. Haar laatst overlevende kind – een dochter -, was stervende aan de gevolgen van dezelfde ziekte.

Ik werd herinnerd aan het vers Jakobus 1:27 dat zegt: “De Christen die zuiver is en op wie God onze Vader niets heeft aan te merken zal wezen en weduwen bijstaan in hun nood. Hoe slecht en vuil de wereld ook is, hij zal zuiver blijven.“ Mijn bezoek aan deze vrouw in een eenvoudig dorp in Oeganda raakte me in de kern van mijn bestaan en werd een van de bepalende momenten in mijn leven.

Watoto Child Care Ministries werd in 1994 opgericht vanuit onze lokale kerk, Watoto Church.

Gary Skinner
Oprichter Watoto