In juni kreeg een aantal van onze jongeren een prachtige kans om geïnspireerd te worden door een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede tijdens de jaarlijkse PeaceJam conferentie.

Eind juni reizende een aantal van onze jong volwassenen naar Ghana voor de PeaceJam Conferentie 2107. Maureen Kantono, Gerald Mwaka, Frederick Ankunda en Amos Tumwine waren geselecteerd om Watoto te vertegenwoordigen, vanwege hun getoonde leiderschap. Dit vervulde ons met trots.

De conferentie bemoedigt en bekrachtigt jongeren van over de hele wereld om een positieve verandering te brengen op hun scholen en in hun gemeenschap. Ze kregen middelen en adviezen die ze helpt om de uitdagingen aan te gaan en dé ambassadeurs van vrede te zijn in hun omgeving.

Dit jaar draaide de conferentie om het leven en werk van Betty Williams. Zij won de Nobelprijs voor de Vrede voor haar vredesactiviteiten in Noord-Ierland in de jaren ‘70.

Onze studenten kwamen geïnspireerd terug. Deze ervaring heeft veel betekent en heeft een enorme impact op hun leven.

Gerald deelde met ons zijn ervaring en hoe belangrijk deze conferentie voor hem was. Zijn vader en familieleden zijn namelijk jaren geleden in Noord Oeganda om het leven gekomen door de gruweldaden van het ‘Leger van de heer’ (LRA).

“Ik ben zo dankbaar voor deze kans. Zeker als ik bedenk waar ik vandaan kom en waar ik in de afgelopen jaren doorheen ben gegaan. Het levensverhaal van Betty Williams heeft een diepe indruk gemaakt.”

De geleerde vaardigheden wil Gerald in Noord-Oeganda inzetten. Hij heeft besloten om in het Watoto dorp Laminadera een PeaceJam club op te zetten.

Maureen is ook diep geraakt door deze ervaring. Ze deelde met ons het volgende: “Betty is een moedige vrouw. Ze leefde in een tijd dat vrouwen als minder belangrijk werden beschouwd. Ze was echter sterk, stond met beide benen op de grond en bracht in haar land de vrede dichterbij. Dit bemoedigt me enorm. Ik wil ook opstaan voor wat recht is en vechten voor gelijkwaardigheid.”

Amos maakt al onderdeel uit van een anti mensenhandel club op school. Hij helpt om de bewustwording over dit onderwerp te vergroten in de samenleving. “Het volgen van deze conferentie heeft me heel veel gebracht. Ik heb zoveel geleerd van Betty’s leven. Deze ervaring leert me dat we veel gemeen hebben, ondanks het verschil in afkomst en cultuur. Conflict is vaak onvermijdelijk, want we zijn allemaal individuen. We moeten ons echter verplaatsen in de ander en elkaar omarmen in liefde.”

Fred zei dat de conferentie hem deed denken aan de dagelijkse liefde van de Watoto oprichters en sponsors. “Ik geloof dat deze conferentie ons doet herinneren aan niet-egoïstische mensen, zoals onze oprichters Gary en Marilyn Skinner en de duizenden sponsors. Ik weet niet wat er van ons was geworden zonder hun liefde. Ik wil hetzelfde doen! Mijn gebed is dat Afrika op een dag voorop zal gaan als voorbeeld van een vreedzame transformatie.”

De studenten werden tijdens de conferentie aangemoedigd om projecten in hun eigen land op te zetten. Sommige van onze kinderen hebben initiatieven genomen in navolging van dit advies. We zijn enorm trots op hen. We danken alle sponsors voor de ondersteuning van onze kinderen. Samen zorgen we voor het grootbrengen van nieuwe leiders in Oeganda.