Op dit moment zijn vier vrijwilligers uit Nederland bij Watoto in Oeganda. Twee ervan, Pleun en Ludo zitten op de Fontys Pabo in Tilburg en vertellen in deze nieuwsbrief over hun ervaringen. Een periode van twee maanden doen zij een stage met vrijwilligerswerk in het Watotodorp Suubi.

Ludo vertelt: “In de praktijk betekent dit vooral heel veel verschillende lessen geven, nakijken en helpen in de klas. Maar bijvoorbeeld ook onderzoek doen naar diversiteit in de klas of de verschillen tussen het onderwijs in Nederland en het onderwijs in Oeganda. We koken, zingen, dansen, maken muziek en gaan mee sporten. Daarnaast vooral heel erg genieten van de omgeving en de drive van alle mensen en kinderen die deel zijn van Watoto. De kracht waarmee de mensen hier geloven in God, in elkaar en in zichzelf is ongeloflijk en erg bijzonder om te ervaren. De kinderen zijn dankbaar en hebben ontzettend veel plezier wanneer ‘Teacher Loedo’ weer les gaat geven. De creativiteit waarmee hier les wordt gegeven is bijna grenzeloos. Bij gebrek aan stempels wordt er bijvoorbeeld een bananenplant in stukjes gehakt, en voilá: puur natuurlijk knutselmateriaal. Ik geniet erg van de tijd die ik hier mag zijn, en ben erg dankbaar voor deze ervaring!”

Pleun heeft het ook erg naar haar zin. “Hier krijg ik veel vrijheid in wat ik wil doen en wat ik wil zien binnen de school, dat is heel erg fijn. De ene keer kijk ik na, de andere keer geef ik les. Ik heb vooral heel veel lol met de leerkrachten en de leerlingen. Iedereen geniet enorm en daar geniet ik dan weer van! Ik heb veel geleerd over de Afrikaanse cultuur, het christendom en de manier van lesgeven. Dit kan ik zeker toepassen in de toekomst als juf. Kortom, ik heb het enorm naar mijn zin!“

In de volgende nieuwsbrief hopen we iets te vertellen over de ervaringen van de andere twee vrijwilligers.