Regelmatig vragen sponsors/betrokkenen of ze een keer in Oeganda bij Watoto kunnen kijken. Daarom zijn we in oktober met een groep van acht Nederlanders op het vliegtuig gestapt om er een week door te brengen. 

Iedere deelnemer had een eigen reden om het vliegtuig in te stappen. Een sponsorkind bezoeken, alles met eigen ogen zien of de mogelijkheden van vrijwilligerswerk onderzoeken. 

Jitty vertelt over haar motivatie. “Ik ben sinds maart 2015 sponsor van Paul. Ik wilde hem graag ontmoeten, kijken waar hij woont. Paul zit in zijn laatste jaar van zijn koksopleiding. Hij was 45 minuten te laat voor onze afspraak omdat hij een sollicitatiegesprek had. Dat maakte mij al blij. Deze jongen was met zijn toekomst bezig. We hebben in zijn huis gegeten. En ik heb zijn (pleeg)moeder ontmoet, die bovendien heel lekker kookt”. 

Het team bezocht de Watoto dorpen, Baby Watoto, de agrarische projecten van Watoto en de Living Hope werkplaats. Er was ook tijd voor een bezoek aan enkele vrouwen die onderdeel zijn van Watoto Neighbourhood. 

“We werden zo gastvrij ontvangen in de huizen van de vrouwen. In een snikheet huisje, in een stinkende steeg ontvangt zij ons met een lach. Ze vertelt over haar uitdagingen. Het gebrek aan opleidingsmogelijkheden voor haar kinderen en problemen rondom medische zorg en werk. We konden met hen bidden, dat was mooi. Maar ik wilde nog meer doen. Via mijn bedrijf heb ik me voorgenomen om maandelijks 250 euro te geven specifiek voor Neighbourhood. Dat is wat ik kan doen!”, laat Jitty ons weten.  

“Ik kan zoveel dingen benoemen die me echt zijn bijgebleven” zegt Cora, een andere deelnemer. “De grote contrasten hebben op mij de meeste indruk gemaakt. Bijvoorbeeld dat ik ’s ochtends een vondelingetje van acht weken bij Baby Watoto verschoonde en dan ’s avonds achterop een safari jeep zit en een girafje bij haar moeder zag drinken. Een baby/kind hóórt bij z’n moeder! Als dat, om wat voor reden dan ook, niet de realiteit is dan is het zo’n zegen dat er bij (Baby-)Watoto een liefdevolle plek is voor deze jongens en meisjes! Dat ik dat met eigen ogen heb kunnen zien voelt heel speciaal!” 

Zou jij ook een keer naar Oeganda willen? Voor 2018 wordt er opnieuw een reis door Watoto Nederland georganiseerd. Het is een tweeweekse reis (30 juli – 14 augustus). We gaan de handen uit de mouwen steken, Oeganda en Watoto leren kennen en een prachtige safari maken. Meer informatie over de reis vind je op onze website