De 19-jarige Margaret is de aanvoerder van het damesvoetbalteam bij Watoto. Ze is opvallend zachtaardig voor een fanatieke sporter. Maar als je met haar in gesprek bent, dan steekt ze haar passie voor voetbal niet onder stoelen of banken.

Margaret en haar broer zijn in de steek gelaten toen ze nog klein waren. Ze kunnen zich hun ouders niet herinneren en werden door hun oma opgevoed. Hun oma melde zich aan bij Watoto, om daar te dienen als (pleeg)moeder. Margaret en haar broertje kwam met haar mee.

“Ik voetbal al zo lang als ik mij kan herinneren. Met mijn broertje en zijn vrienden, buiten in de buurt. Ik vond het heel leuk om te zien dat sport ook belangrijk is bij Watoto. Ik doe aan zoveel mogelijk sportieve evenementen mee”.

Drie jaar geleden is Watoto het sportprogramma gaan intensiveren. We moedigen ieder kind aan om iets te vinden wat bij hem of haar past. Damesvoetbal was nog onbekend maar Margaret was er als eerste bij toen er in Bbira (één van de dorpen) een damesteam werd opgericht.

“Ik hou enorm van sport en vooral van voetbal. Ik droom ervan om professioneel te spelen. Toen we de mogelijkheid kregen om officiële wedstrijden te gaan spelen dook ik er vol in”, zegt ze.

Margaret verdient haar positie als aanvoerder. Haar teamgenoten kijken tegen haar op. Ze waarderen haar discipline. Ze is bescheiden, getalenteerd en blijft zich ontwikkelen.

Ze heeft haar team geholpen naar de landelijke kwalificatiewedstrijden en blijft goed bij met al haar schoolwerk.

“Ik heb moeten leren om mijn prioriteiten te stellen. Mijn schoolwerk mag niet lijden onder voetbal, maar ik wil ook uitblinken in voetbal. Ze hebben beiden aandacht nodig. Ik wil eigenlijk de beste zijn in allebei”.

Watoto wil bewust haar sportprogramma ontwikkelen. Ons doel is goede atleten te krijgen. Ze leren wat discipline is en een gezonde levensstijl ontwikkelen, maar ook groeien leiderschap. Momenteel heeft de Watoto sportacademie lessen in voetbal, basketbal, volleybal, korfbal en rugby.